Het nut van goed archiefbeheer

Vandaag de dag zijn er in ons land veel ondernemers te vinden. Dat komt door de snelle opkomst van zzp’ers, waarvan er al bijna 900.000 zijn in Nederland. Niet alleen in ons land, maar ook in veel andere, Westerse landen zijn er tegenwoordig veel ondernemers te vinden. Vandaag staat mijn blog in het teken van de groep ondernemers die ik net al even ter sprake bracht, de zzp’ers. Het is namelijk niet niets als je als ondernemer allerlei administratieve taken moet beheren. Wat te denken van het bijhouden van een goed archief? Vandaag ga ik je duidelijk maken dat een goed archiefbeheer echt heel waardevol kan zijn voor een ondernemer.

Archiefbeheer

Wellicht vraag je je af wat ik precies bedoel met het begrip Archiefbeheer. Wel nu, met archiefbeheer bedoel ik het bijhouden van alle schriftelijke zaken die zich binnen jouw onderneming afspelen. Niet alleen de facturen die je uitschrijft of binnenkrijgt, maar ook elk bonnetje van een lunch of een nieuw product. En in sommige gevallen ook zaken als bijvoorbeeld de reacties van klanten (in die dienstverlening kan het van groot belang zijn als de reacties van klanten gearchiveerd worden).

Het nut van archiefbeheer

Waarom is het zo nuttig om je archief op orde te hebben? Allereerst is het een stuk gemakkelijker zoeken tussen je oude documenten als je je archiefbeheer op orde hebt. Daarnaast kan het ook zijn dat de Belastingdienst (in de volksmond de fiscus genoemd) bepaalde gegevens van je wilt terugzien. Dat zijn vaak financiële gegevens, maar het is natuurlijk fijn als deze gemakkelijk op te zoeken zijn voor jou. Tips voor een goed archiefbeheer volgen in mijn volgende blog op deze website.