Financiële gezondheid begint bij een goed debiteurenbeleid

Als jij een bedrijf runt dan ben je waarschijnlijk maar al te goed op de hoogte van de problemen met wanbetalers. Wanbetalers zijn klanten die een factuur niet op tijd of niet volledig hebben voldaan. Dit is geld dat jij misloopt maar waarvoor je de diensten of producten al voor hebt geleverd. Het is normaal om een kleine lijst met wanbetalers te hebben, maar als deze uit de hand begint te lopen kan de financiële gezondheid van jouw bedrijf op het spel staan. Daarom is goed debiteurenbeheer cruciaal voor de toekomst van jouw onderneming.

Kijk eerst bij jezelf

Zie jij een stijgende lijn in het aantal achterstallige betalingen, dan is het verstandig eerst te controleren of jouw procedure nog steeds waterdicht is. Controleer de kwaliteit van de facturen die de deur uitgaan en kijk of hier in een complete maar krachtige manier duidelijk gespecificeerd wordt hoe de eindprijs tot stand is gekomen. Ga ook met een kritisch oog over je betaalmethoden, kijk welke optie(s) de klanten het meeste kiezen en vraag je af of deze makkelijk genoeg zijn en een goed bereik hebben. Het kan zeer leerzaam zijn om de kleinere wanbetalers persoonlijk op te bellen en op een professionele manier te achterhalen waarom de rekening niet is voldaan. Vaak heeft dit een positieve uitwerking op jullie samenwerking en kun jij de informatie gebruiken om je proces beter te stroomlijnen.

De rest

Je zal zien dat de meeste achterstallige betalingen per abuis gebeuren en dat de klanten deze snel voldoen wanneer je ze daarop wijst. Wat nu nog overblijft zijn de hardnekkige wanbetalers en klanten die de rekening bewust niet voldoen. Het is belangrijk dat je deze structureel benaderd en bijvoorbeeld elke week een herinnering blijft sturen. Dit doe je vanaf de eerste dag dat de betaling te laat is totdat het geld binnen is. Wordt het geld dan nog niet betaald, dan heb je geen andere keuze dan legale stappen te ondernemen. Dit zijn echter de uitzonderingen en met een goed debiteurenbeleid zullen deze gevallen slechts sporadisch voorkomen.