Een gasdetector voor veilige lucht

Door een gasdetector of gasmeter bij je te dragen kan je ten allen tijde weten of de kwaliteit van de lucht om je heen gezond is. Je kan van te voren instellen welke waarden gevaarlijk zijn en de detector geeft een alarm als hij deze waarden meet. Ook is het mogelijk op sommige modellen af te lezen welke gassen zich precies in de lucht bevinden en hoe veel. Zo kan je de detector gebruiken als alarm, maar ook als meter. Wat ook de reden voor je gebruik, het is voor de gezondheid van jou en je collega’s essentieel dat je gasdetectie goed geregeld is.

De soorten detectors

Er zijn verschillende soorten gasdetectors. Zo zijn er clips die je altijd bij je kan dragen, of vaste systemen die constant ergens hangen en werken. Je hebt detectoren die je kan gebruiken om explosieve gassen en dampen te meten, zuurstof te meten, giftige gassen te meten of een combinatie van alles. Het hangt van je situatie af welke vorm van gasdetectie het beste voor je is.

De wetgeving

In Europa is er een wetgeving wat betreft het gebruik van bepaalde veiligheidsmiddelen. De hoogte van het explosiegevaar is ingedeeld in zones. Welke zone wordt toegewezen aan jouw situatie, moet door een gasdetectie specialist worden bepaald. Als je werkt in een zone 0, dan is er continu kans op explosie door het aanwezig zijn van een explosief mengsel. In zone 1 is er een grote kans dat er een explosief mengsel in de ruimte aanwezig is en in zone 2 is de kans hierop klein.

Veiligheidscertificaat

Elektrische apparatuur in deze zones moet worden voorzien van een geldig explosieveiligheidscertificaat. Dit geldt dus ook voor gasdetectie apparatuur. De certificaten in moeten zijn afgegeven door BASEEFA, PTB, LCIE of ISSEP, kijk hier dus goed naar. Dit zijn ATEX certificaten die voldoen aan de Europese wetten wat betreft gasdetectie.